Zorgverzekering

kop-mailing-zorgverzekering-nieuwsberichtZorgverzekering 2024

Zoals je van ons gewend bent, informeren wij je graag over het kiezen van een zorgverzekering.
Het overstapseizoen is begonnen. Overstappen op zich is geen must maar we adviseren je wel
elk jaar na te gaan of je bij je huidige zorgverzekeraar nog een passende dekking hebt tegen een acceptabele prijs. Ieder jaar wijzigen immers de overheid en zorgverzekeraars onderdelen van de basis- en aanvullende zorgverzekeringen. Ook premiewijzigingen kunnen sterk wisselen per zorgverzekeraar en per product. Dit jaar is dat weer het geval, waardoor er zowel in de geboden dekking (o.a. voor haarstukken) als de premies aanzienlijke veranderingen zijn. Wellicht is daarnaast jouw persoonlijke situatie dusdanig veranderd waardoor het raadzaam is bepaalde vergoedingen uit te breiden of juist te beperken.

Goed nieuws is dat de maximale vergoeding voor haarstukken vanuit de basisverzekering in 2024 omhoog gaat naar € 465,- (2023: € 454,50). Let op: verzekeraars vergoeden maar een gedeelte hiervan als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Een gunstige aanvullende dekking ten aanzien van de aanschaf van een pruik, haarwerk of andere alternatieve haaroplossing staat bij veel van onze leden voorop of is ten minste van belang. We zien ten opzichte van vorig jaar enkele veranderingen bij de top 5 zorgverzekeraars in de vergoedingen voor haarwerken en premies voor die pakketten. Verder kunnen andere vergoedingen in deze polissen aangepast zijn. Bij veel van de (andere) verzekeringen stijgt de premie, terwijl de vergoedingen van de aanvullende verzekeringen, al dan niet specifiek voor huid-/haarpatiënten, niet hoger zijn of verlaagd zijn. Om niet voor verrassingen te komen staan, zal een ieder toch zijn of haar polis dienen te bestuderen. Op de website van de zorgverzekeraars staat vaak informatie over de wijzigingen in hun verzekeringsaanbod (zoek bv. op ‘wijziging zorgverzekering 2024’). Zoals je van ons gewend bent, hebben we een update gemaakt van een aantal zaken om je weg te vinden binnen de zorgverzekering en/of je kennis weer even op te frissen.

 

Eigen risico 2024
Voor de basisverzekering blijft het wettelijk verplicht eigen risico gelijk op € 385,- per jaar. Dit bedrag kan de verzekerde verhogen met een vrijwillig eigen risico in ruil voor premiekorting tot een maximaal eigen risico van € 885,- per jaar. De vergoeding uit de aanvullende verzekering valt niet onder het eigen risico.

 

Collectiviteitskorting
Nationale Nederlanden biedt de leden van de Alopecia Vereniging als enige een collectiviteitskorting. Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer bieden voor de basisverzekering. Dat mag nog wel voor de aanvullende verzekeringen. De collectiviteitskorting van Nationale Nederlanden is net zoals in 2023 voor onze leden op de aanvullende verzekeringen maximaal 9% (zie premietabel, vul collectiviteitsnummer 33380 in). Meer informatie over de inhoud van deze collectiviteit vind je via de link:
https://www.nn.nl/ezorg?cv_site=33380 onder de naam: Alopecia-Vereniging.

Leden en ook familieleden die gebruik willen maken van deze aanbieding kunnen via de Link op de site van NN inloggen met de collectiviteit inlogcode: 33380. Wellicht kan via je werkgever of andere collectiviteit (zoek online op collectiviteitskorting) ook gebruik worden gemaakt van een korting voor aanvullende verzekeringen bij één van de andere zorgverzekeraars.

Informatie van Nationale Nederlanden over wijzigingen 2024 is te vinden op hun website: https://www.nn.nl/Particulier/Zorgverzekering/Zorg-Voordelig-in-2024.htm

 

Overstapservice
Mocht je overwegen over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en/of te willen kiezen voor een ander zorgpakket dan kan dit t/m 31 januari 2024, mits je zelf jouw zorgverzekering hebt opgezegd vòòr 31 december 2023. Hierbij zijn vergelijkingssites en digitale zorgverzekeringskaarten een handig hulpmiddel. Alleen al de premies voor de basisverzekering welke de diverse zorgverzekeraars hanteren, variëren ondertussen van 13195 (FBTO) tot € 170,95 (a.s.r.) op maandbasis (uitgaande van minimum verplicht eigen risico, geen rekening houdend met andere kortingen als online-afsluiten verzekering of betaling jaarpremie in plaats van in termijnen). De gemiddelde premie is met € 147,34 per maand € 9,04 gestegen. Kijk voor een overzicht op: www.independer.nl/zorgverzekering/info/zorgpremie of www.zorgwijzer.nl/zorgpremie.

Nationale Nederlanden geeft aan dat de premie (voor de combinatiepolis Zorg Vrij) € 9,55 per maand stijgt naar € 147,00. Wat voor jou de premiestijging is ten opzichte van vorig jaar hangt dus af van de vraag waar je toen verzekerd was, het type polis (natura, restitutie, budget of combinatie) en o.a. gekozen vrijwillig eigen risico en periode premiebetaling.

Alle basisverzekeringen dekken dezelfde zorg, maar de hulpverlener of de wijze waarop je de zorg krijgt (zoals toestemming vooraf), kan verschillen. Zo kan je afhankelijk van de gekozen basispolis meer of minder keuze hebben uit hulpverleners of instellingen. Een ontwikkeling voor 2024 lijkt te zijn dat zorgverzekeraars strengere eisen stellen aan de leveranciers of zorgverleners die zij vergoeden. Dit kan tot een andere keuze leiden dan je in 2023 had. Het is verstandig dit na te gaan bij jouw zorgverzekeraar. Zie bijvoorbeeld ‘Hulpmiddelen’ bij Nationale Nederlanden: https://www.nn.nl/Particulier/Zorgverzekering/Zorg-Voordelig-in-2024/Wijzigingenbasisverzekering-Zorg-Voordelig.htm. Zorgverzekeraars kunnen ook eigen voorwaarden stellen aan de geneesmiddelen die zij vergoeden vanuit de basisverzekering. Op de site apotheek.nl met publieksinformatie van apothekersvereniging KNMP kan je hier meer over lezen: https://www.apotheek.nl/actueel/vergoeding-speciaal-voor-u-gemaakte-medicijnen-in-2024.

Op de website van jouw zorgverzekeraar kan je als het goed is in het Reglement Farmaceutische zorg lezen welke voorwaarden deze hanteert voor de verschillende leveranciers van geneesmiddelen. Kijk daarom vooraf of jouw medicatie, hulpmiddel, behandelaar of leverancier van voorkeur onder jouw polis valt. Informeer bij jouw hulpverlener of zorgverzekeraar, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

 

Zorgverzekeringskaart
Naast de premies voor de zorgverzekering 2024 hebben de zorgverzekeraars ook vernieuwde zorgverzekeringskaarten voor de basis- en aanvullende verzekeringen gepubliceerd. Zorgverzekeraars willen met de zorgverzekeringskaart verzekerden helpen om hun zorgverzekering beter te begrijpen door helder en op gelijke wijze te informeren over de belangrijkste polisvoorwaarden van de zorgverzekeringen. Alle zorgverzekeraars gebruiken hetzelfde format. De zorgverzekeringskaarten staan op de websites van de zorgverzekeraars en op www.zorgverzekeringskaart.nl.

 

Vergoedingen

• basisverzekering Haarwerken/ pruiken
De vergoeding van de basisverzekering voor haarwerken en haarstukken wordt na de verlaging in 2023 met € 3,00 in 2024 verhoogd met € 10,50 naar een bedrag van maximaal € 465,-. Als de grens van het eigen risico nog niet is bereikt, moet je dat eerst opgebruiken alvorens je de vergoeding vanuit de basisverzekering voor een haarwerk krijgt. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Je kunt hiervoor dus niet geweigerd worden.

• aanvullende verzekering Haarwerken/ pruiken
Is het haarwerk duurder dan € 465,- dan betaalt verzekerde de rest zelf; dit is de eigen bijdrage (niet te verwarren met het eigen risico). Je kan je voor deze kosten bijverzekeren. Dat is de aanvullende verzekering. Deze vergoedt de kosten boven de basisvergoeding geheel of (meestal) ten dele. Dit verschilt per verzekering. Voor de aanvullende verzekering kan je, in tegenstelling tot de basisverzekering, wel geweigerd worden. Kijk voor een uitgebreid overzicht op: www.zorgkiezer.nl/vergoedingen/pruiken of www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken. Let op: de zorgverzekeringsites vergelijken niet altijd alle polissen of alle details en voorwaarden van de vergoeding. Kijk altijd bij de zorgverzekeraar(s) zelf. Zo staat bijvoorbeeld bij ONVZ de aanvullende verzekering Superfit met de hoogste vergoeding van de eigen bijdrage voor hulpmiddelen, waaronder pruiken, van € 1.000,- per jaar niet bij de vergelijkers van de zorgverzekeringspolissen.

• lidmaatschap Alopecia (patiënten) Vereniging.
Steeds minder zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) deze kosten. Kijk voor een overzicht op: www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/lidmaatschappatientenvereniging.aspx.

• “Camouflage therapie Gelaat” en/of Permanente make up.
De vergoeding verschilt per verzekering. Kijk voor een overzicht op:
www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/camouflagetherapie.aspx.

 

Meer informatie zie bijlage

Bijlage

Direct lotgenootcontact

lotgenootcontact-wat-we-doen-pagina

Overige vragen:
073 - 2200 436

 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch

E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

Nieuwsbrief Alopecia