Ondersteuning ouders en kinderen

 

De Alopecia Vereniging heeft een divers aanbod te ondersteuning voor kinderen met alopecia en hun ouders. Op deze pagina vind je een overzicht.

Heb je vragen of wil je persoonlijke ondersteuning? Stuur gerust een e-mail of bel naar nummer: 06 36485017. Je krijgt meteen een ervaringsdeskundige aan de lijn.


 

'Film Waarom valt mijn haar uit?'

Je bent een kind en hebt alopecia. Hoe leg je op een begrijpelijke manier uit wat je hebt? Je kan een schoolpakket bestellen bij de Alopecia Vereniging of een film over alopecia zoeken ter ondersteuning bij bijvoorbeeld een spreekbeurt op school. Dit laatste bleek een stuk lastiger. Vind maar eens een leuke korte film over alopecia, speciaal voor kinderen en dan ook nog in het Nederlands. Maar daar is nu verandering in gekomen!

De Australische Alopecia Vereniging (NAAF) heeft de film “Why does my hair fall out” gemaakt en ter beschikking gesteld, zodat de Alopecia Vereniging een Nederlandse versie kan maken. Nederlands ingesproken en met Nederlandse kinderen. 

Na een oproep hebben veel kinderen zich gemeld en uiteindelijk zijn er zes kinderen geselecteerd. Bij deze selectie is rekening gehouden met diversiteit als leeftijd, geslacht en vorm van alopecia.

Tijdens de kinderdag op 28 oktober 2017 werd de Nederlandse film voor het eerst getoond. Daarna is de film openbaar ter gebruik aangeboden, via onze website en YouTube kanaal.


Productie: Pien.Tv Productie
De stemmen: Enzo Knol (Jimmy), Pauline van Aken (dokter) en Thijs van Aken (voice-over)
Vertaling: Annemieke van der Veer
Stemopnames en Audiobewerking: Rens van de Meer van Studio Thrills Music & Sound
Film en Montage: Rolf Hendriksen van Rolenco
Nederlandse kinderen: Lieke, Isabel, Annemarijn, Mees, Enzo en Luca
Met speciale dank aan John Nieland voor het beschikbaar stellen van locatie film opname en Bink Begemann als productieassistent tijdens de filmopnames.


 

Voorblad schoolpakket 2016 def
 

Schoolpakket

Met het Schoolpakket heeft de Alopecia Vereniging een veelgevraagd document ontwikkeld dat gebruikt kan worden bij het vertellen over de aandoening alopecia. Het is ook geschikt als lesondersteuning voor docenten die met kinderen met alopecia te maken hebben. Het schoolpakket bevat nuttige informatie en ervaringsverhalen, voorbeeldbrieven voor ouders en scholen, biedt hulp bij spreekbeurten en geeft verwijzingen naar handige boeken en websites. Het is geschikt voor schoolkinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar, 7 tot 12 jaar en 13 jaar en ouder. Voor elke leeftijdsgroep is er informatie op maat.

Het schoolpakket is een informatiepakket, in een pdf bestand, voor kinderen om school en klas te informeren over alopecia. Het schoolpakket is GRATIS voor iedereen, en is te bestellen via taairaterces.[antispam].@alopecia-vereniging.nl

Als je het schoolpakket wilt bestellen, geef dan per e-mail je interesse door aan de vereniging. Je krijgt het schoolpakket toegestuurd via de e-mail.

Cover meisje met zonder haar
 

Het meisje met zonder haar

Voor de leeftijdsgroep 8 tot 12 jaar heeft de Alopecia Vereniging een boek laten vertalen uit het Engels. In dit boek wordt een jong meisje beschreven dat alopecia heeft. Kinderen die dit boek lezen, zullen niet alleen over alopecia leren, maar zien ook een meisje met een leuke persoonlijkheid die ze als vriendin zouden willen. Dit mooie boek kan helpen om een kind met alopecia meer zekerheid en zelfvertrouwen te geven bij het omgaan met deze aandoening.

Het boek 'Het meisje met zonder haar' is hier (PDF) gratis te downloaden.

Celindas dans
 

Celinda's dans

Celinda's dans is een leuk (voor)leesboekje gemaakt door Lesa Fichte uit Education on the Move (NAAF). Gerline Schellekens en Inez Proosten hebben het boekje voor de Alopecia Vereniging vertaald naar het Nederlands.

Intro: Celinda was een gelukkig stekelvarkentje. Meestal was ze heel vrolijk en ze kon ook erg goed zwemmen. Blij en tevreden liep ze elke dag langs het bospad om spelletjes met haar vrienden te gaan spelen terwijl haar stekels in de zon schitterden. Op een zonnige morgen stond Celinda al vroeg op om vlinders te jagen en te spelen met de kikkers. Het was al warm, maar vreemd genoeg had Celinda het koud. Ze liep naar de rots in het Boterbloemenveld en ging in de zon liggen. Over het Klimoppad kwamen haar vrienden Topper en Sassie aangelopen. 'Celinda, Celinda,' riepen ze. Celinda werd daar wakker van en antwoordde: 'Hier ben ik! Op de rots in het Boterbloemenveld..'

Het hele verhaal is hier in pdf te lezen.

Kinderen op podium 10 oktober 2016 alopecia vereniging 30 jaar
 

Kinder/familiedag

Elk jaar organiseert de Alopecia Vereniging in oktober de familiedag, speciaal voor de kinderen (met alopecia) en hun ouders een speciale kinderdag. Deze dag staat in het teken van de kinderen en worden in het zonnetje gezet. Even je niet anders dan anderen voelen, geen blikken omdat je haar er anders uitziet, de kinderen kijken elk jaar weer uit naar deze gezellige en vrolijke dag. 

Ook de ouders worden niet vergeten. Voor hen is er altijd een apart programma, waarbij ouders informatie krijgen en in contact kunnen komen met andere ouders.

Lees hier meer over de Alopecia kinder/familiedag

folders-kinderen-voorkant

Informatiefolder alopecia bij kinderen

In deze folder wordt op een eenvoudige manier uitgelegd wat alopecia is. Tevens vind je in deze folder verenigingsinformatie en tips m.b.t. kinderen en diens ouders. De folder 'alopecia bij kinderen' is per e-mail gratis (maximaal 10 stuks) aan te vragen bij de vereniging.

Voor bestellingen en/of informatie over de kosten van meer dan 10 stuks, e-mail taairaterces.[antispam].@alopecia-vereniging.nl

De folder alopecia bij kinderen is hier (PDF) gratis te downloaden.

Direct lotgenootcontact

lotgenootcontact-wat-we-doen-pagina

Overige vragen:
073 - 2200 436

 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch

E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

Nieuwsbrief Alopecia