HEADER 005

Vormen van alopecia en behandeling copy

 

Vormen van alopecia en behandeling

Alopecia areata

Alopecia areata begint met grote of kale plekken op het hoofd. Die plekken kunnen zich uitbreiden over de rest van het lichaam. Ook worden vaak de wimpers en wenkbrauwen aangetast.

Alopecia Cicatricialis

Alopecia cicatricialis is een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de (hoofd)huid. Omdat op het littekenweefsel geen haargroei plaatsvindt, ontstaan er kale plekken, afhankelijk van de omvang van de littekens.

Alopecia Traumatica

Bij alopecia traumatica is de haaruitval het ongewilde gevolg van bijvoorbeeld permanenten of ontkroezen, een ongeluk of verbranding. De haren beschadigen hierdoor en breken af.

Alopecia Androgenetica

Alopecia androgenetica is de naam van de haaruitval die doorgaans wordt aangeduid met 'mannelijke kaalheid'. De term ‘mannelijke kaalheid’ is enigszins verwarrend, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm.

 

Pseudopélade van Brocq

Pseudopélade van Brocq is een bijzondere vorm van alopecia cicatricialis en is mogelijk het gevolg van een ontstekingsproces van de hoofdhuid waarvan de oorzaak meestal niet bekend is.

 

Trichotillomanie

Trichotillomanie is feitelijk geen haarziekte in de gangbare betekenis van het woord. Bij trichotillomanie vallen de haren niet uit door een lichamelijke oorzaak.

 

Alopecia Diffusa

Een voor veel mensen bekend verschijnsel is een onverwachte overmatige haaruitval. Er is dan mogelijk sprake van tijdelijk haarverlies en kan het gevolg zijn van een ziekte of gebruik van medicijnen.

 

Frontale fibroserende alopecia

Frontale fibroserende alopecia is een cicatriciële (litteken) alopecia, die in 1994 voor het eerst door dr. Kossard beschreven is.

 

Uiterlijk

1. Haarwerken

Je kunt er voor kiezen de alopecia te camoufleren met een haarwerk (pruik) of haarstukje. Ben je voor het eerst op zoek naar een haarwerker? Of op zoek naar meer inhoudelijke informatie over haarwerken? De Alopecia Vereniging zet alles over de keuze voor een haarwerk voor je op een rijtje.

Meer informatie

3. Mutsen en sjaals

Als je geen haarwerk draagt (tijdelijk of altijd) dan zijn er wel eens momenten waarop je toch iets op je hoofd wilt hebben. Als het koud is, of juist in de felle zon of misschien gewoon omdat je daar zin in hebt. Er is daarvoor, o.a. in haarwerkwinkels, een variëteit aan sjaals, mutsen, hoedjes en petten te koop.

Meer informatie

5. Henna Tattoo

Heb je een feestje of wil je gewoon eens heel anders voor de dag komen, dan is een henna tattoo een leuke tijdelijk oplossing. Belangrijk! Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Meer informatie

2. Wimpers en wenkbrauwen

Zijn door de alopecia ook je wimpers en/of je wenkbrauwen verdwenen?Je kan ter camouflage zelf wenkbrauwen tekenen met een wenkbrauwpotlood, zelf kunstwimpers plakken of kiezen voor (semi)permanente make-up. De Alopecia Vereniging geeft je tips over de mogelijkheden.

Meer informatie

4. Micro hair pigmentatie

Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van camouflage voor het hoofd is Micro Hair Pigmentatie. MHP is een behandeling die door middel van (permanente) pigmentatie wordt toegepast op de hoofdhuid om een natuurlijk uitstraling van echt haar als 'stoppels' na te bootsen. .

Meer informatie

Ervaringen


Persoonlijke verhalen

In april 2015 gaat Annemarie Hofstra voor de eerste keer naar een bijeenkomst van de Alopecia Vereniging. Halverwege komen de kriebels. Annemarie: “Ik vind het spannend en een beetje eng en zit met een brok in mijn keel achter het stuur. Ik verman me, ga toch door en ben daar tot op de dag van vandaag nog steeds blij om.”

Niet veel later stuurt Annemarie de Alopecia Vereniging een mailtje om haar verhaal te delen.

Lees hier haar ervaring

Annelies

Vertel jouw eigen verhaal

Heb je alopecia en wil je jouw verhaal delen? Om anderen met alopecia te ondersteunen of ter verwerking van jouw eigen proces? De Alopecia Vereniging biedt deze mogelijkheid.

De Alopecia Vereniging kan jouw verhaal publiceren op deze website, onze nieuwsbrief, het Alopecia Magazine en social media kanalen. Je bepaalt altijd zelf waar wel of niet mag worden gepubliceerd. 

Deel hier jouw verhaal

Tessa

Omgaan met alopecia

Wie voor de eerste keer alopecia krijgt, gaat op zoek naar informatie. Een logische reactie is om eerst veel feitelijke informatie te verzamelen, om zoveel mogelijk te weten te komen over de oorzaken en de remedies.

Dit gebeurt in de hoop zo snel mogelijk weer terug te keren naar de oude situatie van voor het haarverlies. Bij alopecia areata keert het haar voor velen gelukkig ook vanzelf weer terug. Dit is niet voor iedereen het geval.

Lees hier meer informatie

 

Nieuwsbrief aanmelden


 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch

lotgenootcontact-wat-we-doen-pagina
Overige vragen:
073 - 2200 436

E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

 
Footer voor mensen met haarverlies
 

Social media

Je kunt ons ook vinden via onze social media kanalen.

Heb je nog vragen?

Stel hier je vraag

Volg ons op Instagram

instagram-small-64x64